U bent hier: Home › Marathon

Marathon

Toer en marathon: Wat is marathon-roeien?

Marathon roeiers zijn gezellige stoere roeiers en gaan een uitdaging niet uit weg. Noem het maf! Ze roeien toertochten langer dan 50 km op één dag.

In Nederland worden er van april tot oktober een twintigtal officiële roeimarathons gehouden. Bekende marathontochten zijn o.a. de Nationale Weerribben Marathon, Zevensluizentocht, Rondom Dordt, de HORZOL in de kop van Noord Holland. De Ringvaart Regatta, Hart van Holland en de Elfsteden Roeimarathon zijn nog langer afstanden resp. 100 km, 90 km en 207 km, de Efsteden Marathon wordt binnen 24 uur geroeid.
De lange afstandstochten zijn heel gevarieerd van karakter.

De marathontochten zijn verspreid over het hele land en je roeit over de mooiste rivieren, kanalen en plassen van Nederland. 

Marathonroeien is een vorm van duursport die kenmerken heeft van zowel het wedstrijdroeien als het toerroeien.
De nadruk ligt meer op de sportieve prestatie dan op de recreatieve kant van het roeien. Je zit al snel 5 à 6 uur in de boot.

Marathonroeien is een teamsport. Samen met je ploeggenoten volbreng je de uitdaging. Je wisselt elkaar af met het sturen.
Sommige langere marathontochten (70km of meer) kan je met meerdere teams als een estafette roeien. 

Als je deelneemt aan minimaal zes marathons in een jaar en meer dan 300 km roeit, dan kom je in aanmerking voor een oorkonde en wordt je opgenomen in het marathon klassement.

Wanneer kun je deelnemen aan een roeimarathon?

Marathon roeien is een combinatie van roei techniek, conditie en teamspirit. Maar ook de stuurvaardigheden zijn van belang om de boot te kunnen manoeuvreren in allerlei soorten roeiwater en onder verschillende omstandigheden. 

Het is gewenst dat je minimaal een jaar roei ervaring hebt met skiff bevoegdheid.

Lijkt het je leuk om marathon te roeien  en wil je weten of je opgewassen bent tegen de vele kilometers probeer dan op de ergometer in 50 minuten 10 km te ‘roeien’.

 

Heb je interesse? Of wil je meer weten neem gerust contact op met Carolien Middelink () .


Ogenblik a.u.b. ...