U bent hier: Home › Wedstrijdroeien-Junioren

Wedstrijdroeien-Junioren

Over junioren die willen wedstrijdroeien ……….

Bij Pampus kennen we een aantal verschillende jeugd- en juniorengroepen. Elk met eigen doelen. Op dit moment is de indeling als volgt: 
Elk jeugdlid wordt in één van deze groepen ingedeeld. Voor de jeugd-, midden en juniorengroep geldt leeftijd als belangrijkste criterium.
De coaches van de competitie- en de wedstrijdgroep vragen junioren op basis van geschiktheid om bij de betreffende groep te komen.  
 

Je kunt op verschillende niveaus wedstrijden roeien

De jongsten beginnen met de verschillende jeugdwedstrijden bij de clubs in de omgeving - ondermeer bij Tromp, Weesp, Naarden, in Amsterdam en ook bij Pampus zelf. Tot en met de leeftijd van 14 jaar zijn er veel en leuke wedstrijden. De normale trainingen op zaterdag zijn voldoende om je hierop voor te bereiden. Incidenteel kan er een enkele extra training worden ingelast om beter getraind aan de start te verschijnen.

Voor junioren van 15 jaar en ouder zijn er veel minder mogelijkheden. Vanaf die leeftijd wordt je geacht een keuze te maken tussen recreatief roeien, het roeien van (lange baan) junioren wedstrijden of nationale wedstrijden.Kies je voor het eerste, dan kun je af en toe juniorenwedstrijdjes varen. Een deel van de clubs die jeugdwedstrijden organiseren, bieden ook de mogelijkheid voor junioren om te starten. Ook voor deze groep is de normale training op zaterdag, eventueel aangevuld met een extra training door de week, voldoende.

 

Wordt je gevraagd voor de ‘competitieploeg’, dan is het de bedoeling dat je (naast de eerder genoemde juniorenwedstrijden) een aantal ‘langebaan’ juniorenwedstrijden start. Ook bestaat de mogelijkheid om de OCC te starten. Dit vereist intensievere training van techniek en uithoudingsvermogen. Om succesvol te zijn, moet je 3 tot 4 keer per week trainen. Wordt je geselecteerd voor het nationale wedstrijdroeien, dan kom je in een heel andere wereld terecht. Vanaf half maart tot eind juni/begin juli is er om de week een groot toernooi. Het begint met de afstandswedstrijden Heineken, Head en Skiffhead/Tweehead op de Amstel. Daarna volgt het  ‘2-kilometer seizoen’ met 7 wedstrijden op de Bosbaan, in Gent en in Groningen. En ben je echt goed, dan kun je geselecteerd worden door de bondscoaches voor de Coupe de la Jeunesse of de wereldkampioenschappen.

Meer nog dan bij de andere groepen is de wedstrijdgroep gericht op het behalen van een goed resultaat. Om dit te bereiken moet je lang – vanaf september – en intensief trainen. Het gaat dan om techniek, uithoudingsvermogen, kracht en baansnelheid. Voor de 15/16-jarigen betekent dit 4 of liefst 5 keer per week een zware training. De oudste categorie (17/18-jarigen) moet wekelijks nog minstens 1 training meer hebben.

 

Van opleidingsgroep tot wedstrijdgroep

De overstap van de zaterdaggroepen of de competitiegroep naar de wedstrijdgroep is normaal gesproken een keer per jaar mogelijk: begin september.

Voor de zomervakantie kijken wedstrijdcoaches (in overleg met de coaches van de overige groepen) wie er in aanmerking komen. We kijken naar vijf zaken:

- Fysieke en motorische ontwikkeling: voldoende om op nationaal niveau te presteren

- ‘Wedstrijdmentaliteit’: ambitie en mentale hardheid/strijdvaardigheid om te gaan wedstrijdroeien

- Kan/wil de junior voldoende tijd vrij maken om intensief te trainen

- Heeft de junior voldoende roeivaardigheid of kan hij/zij dit tijdig ontwikkelen

- En ‘last but not least’: Is de junior goed coachbaar. 

Wie positief op deze punten scoort, komt in aanmerking voor de wedstrijdgroep. 

Bij dit alles moet een belangrijke opmerking gemaakt worden. Coaches zijn bij Pampus schaars (maar waar geldt dit niet?). Wedstrijdcoaches zijn zo mogelijk nog schaarser. Bij de wedstrijdgroep gaat het om de kwaliteit van de training en begeleiding. En dat betekent dat per coach slechts een beperkt aantal junioren getraind kan worden. De grootte van de groep is dus direct afhankelijk van het aantal beschikbare wedstrijdcoaches. Uiteindelijk bepaalt de coachvergadering welke junioren in de wedstrijdgroep worden toegelaten. Dit gebeurt in september aan het begin van het trainingsseizoen.

 


Ogenblik a.u.b. ...