U bent hier: Home › Archief › 11 stedentcht 2009

11 stedentcht 2009

Elfstedentocht 21 en 22 mei 2009


Het  beloofde een prachtige Elfstedentocht te worden:  200 km estafette-roeien met 2 Pampusboten, in totaal 24 roeiers. Het weer kon niet beter: droog, hier en daar wat wolken en vrijwel windstil.
Na een overheerlijke gezamenlijke pastamaaltijd in Leeuwarden op wegnaar de start in de Prinsentuin. De olielampen worden vast aangestokenen vol prettige spanning en goede moed starten beide boten vlak achterelkaar.
Bij Dokkum wordt het donker en dient de eerste materiaalpechzich aan. Gelukkig waren we hierop voorbereid en kan er zonder teveeloponthoud verder geroeid worden de maanloze nacht in.
Terug op deBonkevaart natuurlijk braaf bij Bartlehiem bakboord de AldtsjerksterFeart in. En waar we vorig jaar onder Aldtsjerk hopeloos verdwaalden indichte mist steken beide boten nu zonder problemen het AldtsjerksterMar over.
Rond middernacht langs Wetterwille is een apart moment:feestend staan daar mensen op het vlot te genieten van live- muziekterwijl wij nog 150 km voor de boeg hebben..
Weer terug de stillenacht in, dieselend door de Zwette met als enige geluid je eigen bladendoor het water en een piepende dol, horen we hier en daar een wakkergeschrokken vogel luid fluiten. Zo leuk om na zo’n stilte weer op dewisselplek te komen, bevolkt met vele roeiers van vele verenigingen diemet geroep in het donker hun eigen roeimaten proberen binnen te halen.
Via Sneek (je moet echt slippen en vallen anders gaat het mis!) naar IJlst en Woudsend waar de zon weer opkomt.
Spiegelgladwater op het Slotermeer en dan van die weidsheid over naar de smalleLuts, na Balk, waar het aankomt op goed stuurwerk.
Van kippenburgvia de twee meren de Oud Karre en de Morra op weg naar Staveren. Ookhier weer prachtig mooi glad water en goed zicht. Zie foto

Hetlijkt wel alsof er stroop zit in de Harlingervaart: je kan roeien watje wilt maar je komt voor je gevoel niet vooruit…of ligt het aan debrandende zon en de vermoeidheid?

Hartverwarmend is dan dekoffie in Bolsward en de zoute kaasstengels in Harlingen, verzorgd doorvrienden en familie die vanaf de kant meeleven.

Vanaf Harlingendoor het Van Harinxmakanaal terug naar Wetterwille. Tjonge wat eenklotsbak (je komt halverwege langs Deinum, toepasselijke naam!)  Maarook dat hebben we goed doorstaan en met de kaken op elkaar of de tonguit de mond zijn beide teams ruim binnen de 24 uur onder luid gejuichbinnengehaald bij Wetterwille waarbij door 1 ploeg het Pampusrecord isverbroken: 20 uur en 53 minuten! 24 gelukkige Elfstedentochtroeiershebben een kruisje verdiend!.

Wat smaakt het bier en deoranjekoek dan heerlijk! Zeker voor degenen die vorig jaar de tochtniet hebben kunnen afmaken doordat ze verdwaalden in de dichte mist.

Kortom:een superbelevenis waar iedereen tevreden op kan terugkijken! Enwaarbij de hulp en flexibiliteit van vele werkvoorbereiders, logistiekgenieën, koks, chauffeurs met en zonder botenwagen (eentje werd 1 uurvoor vertrek nog geronseld!), technische dienst, reserveroeiers ententopzetters onontbeerlijk is geweest! Namens alle roeiers ontzettendbedankt!
Volgend jaar gaan we er weer voor!

Dan nog even een openstaand dilemma:
·    Laat je je blaren voor wat ze zijn of laat je ze doorprikken?

En tips voor volgend jaar:
·    Nooit meer discussiëren over wel of niet reserveriemen mee in de boot!
·    Als je gaat wildplassen in de berm, kijk dan even goed waar de sloot begint!

Ingrid Brons
Startklaar maken in de PrinsentuinSchemering valt in bij Birdaardvroeg in de ochtend bij SlotenEissel bij GamaladamBij DeinumVuurtorenploegDoorenvogelploegOgenblik a.u.b. ...